ГО “Аналітичний центр Аграрного союзу України”, члени РГ2 УНП, розпочали впровадження ініціативи “Безпека і безпечність харчування під час і після війни” в рамках проекту «Підтримка діяльності УНП ФГС СхП у 2021-2023 рр.», який реалізує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Назва ініціативи: Безпека і безпечність харчування під час і після війни

Організація: ГО “Аналітичний центр Аграрного союзу України” (РГ2 УНП)

Термін: 01.07-30.11.2022

Мета: З‘ясувати стан справ у сфері продовольчої безпеки (foodsecurity) та безпечності харчових продуктів (foodsafety) під час війни та на цій основі окреслити перспективи післявоєнного розвитку виробництва продуктів харчування в контексті євроінтеграції (Зелений курс ЄС та концепція«від лану до столу»як його частина).

Діяльність в рамках проекту:

1) Дослідження стану продовольчої безпеки та безпечності продуктів харчування під час і після війни, спрямоване на визначення впливу війни на стан ринку харчових продуктів та з‘ясування перспектив розвитку аграрного та харчового сектору на етапі післявоєнного відродження України в контексті євроінтеграції, трансформації світових продовольчих систем та посилення присутності України на світових продовольчих ринках.

2) Проведення фокус-групи для 4 регіонів (східний, північний, південний та західний регіони) на тему «Оцінка стану продовольчої безпеки та ситуації на продовольчих ринках в регіоні» за участю представників аграрного і харчового бізнесу в регіонах.

3) Проведення круглого столу з експертами на тему «Перспективи післявоєнного розвитку виробництва продуктів харчування в контексті євроінтеграції згідно Зеленого курсу ЄС та концепція «від лану до столу».

4) Підготовка моніторингового звіту «Безпека і безпечність харчування під час і після війни».

5) Співпраця з профільними органами влади (Міністерство економіки України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужба України та її регіональні відділення, Рада експортерів та інвесторів при Міністерстві закордонних справ України) з метою доведення до посадових осіб органів державної влади та міжнародних організацій достовірної інформації про стан продовольчої безпеки держави та ситуацію у сфері безпечності продуктів харчування під час війни, а також забезпечення неухильного слідування євроінтеграційним вимогам та стандартам у сфері безпечності харчових продуктів на етапі післявоєнного відродження аграрного сектору та національної харчової промисловості.

Очікувані результати: 

Проект сприятиме досягненню цілей СхП щодо створення стійкої, сталої та інтегрованої економіки, стійкості до змін клімату та довкілля, стратегічних цілей УНП СхП із сприяння реалізації пріоритетів СхП Україною, адвокації членства України в ЄС, утвердження УНП в якості флагмана євроінтеграції України.

Джерело

Слідкуйте за новинами ініціативи

http://www.auu.org.ua/uk/web/

Фото
Reuters
Костянтин і Влада Ліберови LIBKOS